Pani sołtys opowiada o działaniach aktywnych w Sołectwie

W słoneczne, środowe przedpołudnie, 12 października w Wielowiczu, gościliśmy uczestników wyjazdu studyjnego pt. "Lepszy przykład niż wykład".

Nasi goście byli uczestnikami projektu "Efekty wdrażania Lokalnych Strategii Rozwoju na terenie województwa kujawsko-pomorskiego". Projekt skierowany był do przedstawicieli lokalnych grup działania (LGD) woj. kujawsko-pomorskiego, w szczególności członków organów jednostek samorządu terytorialnego i pracowników biur LGD, a także przedstawicieli partnerów LGD, Grantobiorców i Beneficjentów, przedstawicieli instytucji i organizacji związanych z wdrażaniem mechanizmu Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) w województwie i kraju. W pierwszym dniu projektu uczestnicy brali udział w seminarium, drugiego dnia w wyjeździe studyjnym oraz w warsztatach kulinarnych. 

Jednym z przystanków wyjazdu studyjnego był Wielowicz. Naszych gości zabraliśmy na spacer do skansenu przy Studni-żurawiu, pokazaliśmy także świetlicę i bibliotekę. Przy kawce i domowym cieście opowiedzieliśmy o naszych projektach i inwestycjach tych ostatnich jak i wcześniejszych (świetlica, biblioteka, drogi w centrum, skansen, Park Rekreacyjny "Jakubek", Park przy "starej szkole", Izdebka Babuni). Rozmawialiśmy o zaangażowaniu społecznym, funkcjonowaniu i działalności organizacji itd. 

Mamy nadzieję, że wszystkim Wielowicz się podobał. Na życzenie naszych gości poniżej udostępniamy przepisy ciast serwowanych na spotkaniu, które przygotowała niezastąpiona Pani Danka.

"SERNIK Z BRZOSKWIONIĄ"

Spód:

3 szkalnki mąki

1 kostka margaryny

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

wszystkie skłądniki zagnieść

Masa twarogowa

1 kg twarogu

1 kostka tłuszczu

2 jajka (białka ubić)

2 budynie śmietankowe na O,5l mleka

1 szklanka cukru

1 płaska łyżeczka proszku

Masa ucierana

Ułożenie na blaszce:

I) Spód (odłożyć trochę na potarcie na górę)

II) Masa twarogowa

III) Brzoskwinnie pokrojone w kostkę

IV) Ubite białka (5 sztuk) z 1 szkl. cukru

V) potarte ciasto

Piec ok 1 godz. w 180 oC

 

"WZ-tka"

1 kostka tłuszczu

2 szklanki cukru

3 łyżki kakao

3/4 szklanki mlaka

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku

5 jajek (białka ubić)

Tłuszcz roztopić dodać cukier, mieszając dodać kakao i wystudzić. Następnie dodać żółtka mąkę i białka, podzielić ciasto na 2 części i upiec na 2 blaszkach.

Masa śmietanowa:

660 ml śmietany 3 % ubić, dodać 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru 1 serek Mascarpone, i 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej.

Ułożenie:

I) Ciasto 

II) Dżem z czarnej porzeczki

III)  Masa śmietanowa

IV) Ciasto

V) Polewa czekoladowa 

 

"JABŁECZNIK Z PIANKĄ"

3 szklanki mąki

2 łyżki śmietny ukwaszonej

5 łyżek cukru

1 kostka tłuszczu

5 żółtek

2 łyżeczki proszku

Ciasto zagniatane w kruszonkę

750 g jabłek (może być więcej) 

Białka ubić z 1 szkl. cukru, dodać 1 budyń śmietankowy

Ułożenie na blaszce:

I) 2/3 Ciasta pokruszonego

II) Jabłka starte na plastry

III) Piana z ubitych białek

IV) 1/3 ciasta pokruszonego

  

Wszystkim życzyny SMACZNEGO!

Członkinie KGW Wielowicz