W słoneczne, środowe przedpołudnie, 12 października w Wielowiczu, gościliśmy uczestników wyjazdu studyjnego pt. "Lepszy przykład niż wykład".
Nasi goście byli uczestnikami projektu "Efekty wdrażania Lokalnych Strategii Rozwoju na terenie województwa kujawsko-pomorskiego". Projekt skierowany był do przedstawicieli lokalnych grup działania (LGD) woj. kujawsko-pomorskiego, w szczególności członków organów jednostek samorządu terytorialnego i pracowników biur LGD, a także przedstawicieli partnerów LGD, Grantobiorców i Beneficjentów, przedstawicieli instytucji i organizacji związanych z wdrażaniem mechanizmu Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (RLKS) w województwie i kraju. W pierwszym dniu projektu uczestnicy brali udział w seminarium, drugiego dnia w wyjeździe studyjnym oraz w warsztatach kulinarnych.
Jednym z przystanków wyjazdu studyjnego był Wielowicz. Naszych gości zabraliśmy na spacer do skansenu przy Studni-żurawiu, pokazaliśmy także świetlicę i bibliotekę. Przy kawce i domowym cieście opowiedzieliśmy o naszych projektach i inwestycjach tych ostatnich jak i wcześniejszych (świetlica, biblioteka, drogi w centrum, skansen, Park Rekreacyjny "Jakubek", Park przy "starej szkole", Izdebka Babuni). Rozmawialiśmy o zaangażowaniu społecznym, funkcjonowaniu i działalności organizacji itd.
Mamy nadzieję, że wszystkim Wielowicz się podobał. Na życzenie naszych gości poniżej udostępniamy przepisy ciast serwowanych na spotkaniu, które przygotowała niezastąpiona Pani Danka.
"SERNIK Z BRZOSKWIONIĄ"
Spód:
3 szkalnki mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
wszystkie skłądniki zagnieść
Masa twarogowa
1 kg twarogu
1 kostka tłuszczu
2 jajka (białka ubić)
2 budynie śmietankowe na O,5l mleka
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku
Masa ucierana
Ułożenie na blaszce:
I) Spód (odłożyć trochę na potarcie na górę)
II) Masa twarogowa
III) Brzoskwinnie pokrojone w kostkę
IV) Ubite białka (5 sztuk) z 1 szkl. cukru
V) potarte ciasto
Piec ok 1 godz. w 180 oC
"WZ-tka"
1 kostka tłuszczu
2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3/4 szklanki mlaka
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku
5 jajek (białka ubić)
Tłuszcz roztopić dodać cukier, mieszając dodać kakao i wystudzić. Następnie dodać żółtka mąkę i białka, podzielić ciasto na 2 części i upiec na 2 blaszkach.
Masa śmietanowa:
660 ml śmietany 3 % ubić, dodać 1 cukier waniliowy, 3 łyżki cukru 1 serek Mascarpone, i 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej.
Ułożenie:
I) Ciasto
II) Dżem z czarnej porzeczki
III) Masa śmietanowa
IV) Ciasto
V) Polewa czekoladowa
"JABŁECZNIK Z PIANKĄ"
3 szklanki mąki
2 łyżki śmietny ukwaszonej
5 łyżek cukru
1 kostka tłuszczu
5 żółtek
2 łyżeczki proszku
Ciasto zagniatane w kruszonkę
750 g jabłek (może być więcej)
Białka ubić z 1 szkl. cukru, dodać 1 budyń śmietankowy
Ułożenie na blaszce:
I) 2/3 Ciasta pokruszonego
II) Jabłka starte na plastry
III) Piana z ubitych białek
IV) 1/3 ciasta pokruszonego
Wszystkim życzyny SMACZNEGO!
Członkinie KGW Wielowicz